Du visar för närvarande 2019 | Syntolkning Följa John

2019 | Syntolkning Följa John

Tillgänglighet på alla plan är viktigt för Skådebanan. Vi är glada för att vi kunde stötta Jönköpings länsmuseum i arbetet med att utveckla en mer tillgänglig version av sin utställning Följa John. Arbetet gjordes i nära samverkan med Synskadades Riksförbund i Jönköpings län.

Genom den syntolkning som gjorts med hjälp av bland annat 3D-reliefer av konstverk och specialdesignade figurer kan fler utforska John Bauers verk. Tekniskt samarbetade man med Värnamo Teknikcentrum. Här finns syntolkning av utställningens rum samt utvalda konstverk. Dessa finns även som taktila tavlor. Utklädningsdockor och 3D-skulpturer finns att låna – för att uppleva fler delar av utställningen för den som har en synskada eller annan funktionsnedsättning. Som SRF´s ombudsman Julia Lindahl uttryckte sig: ”Det finns mycket kultur för ögonen men inte så mycket för fingrarna.”

I utställningen finns plats för lek och fantasi. Alla barn kan klä ut sig. Men både stora och små besökare kan utforska Johns stora bildskatt i en lekfull sökstation med prinsessor och troll som vägledare. John Bauer är så starkt förknippad med de sagoillustrationer som har gjort honom berömd och folkkär att många inte känner till att han dessutom var en konstnär som sökte andra uttryckssätt, nya vägar för sin egensinniga fantasi.

Läs mer på museets hemsida HÄR

Lämna ett svar