Du visar för närvarande 2018 | Konsten att mötas, Nässjö

2018 | Konsten att mötas, Nässjö

2018 i Nässjö

I projektet ”Konsten att mötas”, har vi arrangerat möten och kreativa samarbetsprocesser inom konst och kultur där konstnärer från Sverige och andra länder engageras.

I januari bjöd vi till en träff och vände oss särskilt till kommunala förvaltningar som skola, bibliotek och kultur, lokala och regionala kulturutövare, konstföreningarna och andra utställare i regionen. Syftet var att visa hur konsten och konstnären kan bidra till att skapa bra möten. Konstnärerna Iryna Hauska och Michal Hudak berättade om sina respektive tidigare projekt där de arbetat med kreativa processer på bl a skolor och äldreboenden och publiken fick även prova inspirerande aktiviteter. Fotografen Per-Anders Pettersson tog oss med på en resa för att möta mycket varierade bilder av Afrika. Han inledde med en föreläsning. Sedan flera år är han bosatt i Sydafrika och har dokumenterat människorna och livet i flera afrikanska länder.

Som en följd engagerades Iryna Hauska under två dagar i december för att arbeta med en grupp i Lövhultsprojektet. Konst och kultur är ett verktyg för att öka förståelsen mellan olika grupper och ett led i arbetet med integration. Under ledning av konstnären gavs deltagarna möjlighet att arbeta med processer inom konst och hantverk. Vi valde att arbeta med materialet strumpbyxor.

Gruppens hälsning: ”Ett stort TACK! Det har varit mycket inspirerande och värdefulla inslag i form av, härlig gemenskap, vara med om att få samman vår grupp, skapa nya kontakter, få lära om konstnärsyrket, lära om material m m. Iryna är inspirerande och pedagogisk i sin ledning så t o m våra äldre män blev engagerade och gjorde fantastiska konstverk. Vi avslutade med ett collage som dokumenterade vårt arbete. Där har deltagarna skrivit på svenska/sitt eget språk och satt upp bilder som vi skrivit ut. Det är både roliga och tänkvärda alster. Vi kommer sätta upp dessa konstverk, av handvirkade strumpbyxor som är uppspända på armeringsjärn. De kommer placeras vid entrén till vårt friluftsområde med en presentation. ”En installation av handvirkade strumpbyxor i samarbete med konstnär Iryna Hauska och Skådebanan i Jönköpings län.”

Samverkan med: Nässjö kommun

Lämna ett svar